MRŠAVLJENJE

chat logo
SVE DIJETE,DIJETALNA PREHRANA I KAKO SMRŠAVJETI NA SAJTU DIJETE.INFO
...

DIJETA INFO

PRIRODNO

DUKAN DIJETA

Najsigurnija, najbrža i najefikasnija dijeta bez gladovanja

Dr.Pierre Dukan, autor ove najprodavanije knjige na temu dijeta, kao liječnik se specijalizirao za područje ljudske prehrane. Na temelju svog dugogodišnjeg rada i spoznaje o ljudskoj prehrani, PierreDukan potaknut problemom debljine koja prijeti svijetom, osmišljava cijelovitu metodu za uspješno mršavljenje i zaustavljanje globalne epidemije debljine.
Dukan dijetu podržavaju Francuskinje, zato ju još i nazivaju Francuska dijeta, a pridružile su joj se i Gisele Bundchen i Jennifer Lopez poznatija kao J.Lo

 

DUKAN DIJETA se sastoji od 4 dijete u nizu, međusobno povezane s cijelm postizanja željene kilaže i zadržavanja te kilaže.


FAZA NAPADA: munjeviti start , intenzivan i stmulirajući gubitak težine, vođena  „dijetom čistih proteina“. Ova faza traje prosječno pet , maximalno 10 dana.
FAZA PLOVIDBE: postupno mršavljenje koja vodi do željene težine, prakticira se izmjenjivanjem proteinskog dana i dana s proteinima­ + povrće. Ova faza prosječno traje tjedan dana po kilogramu.
FAZA KONSOLIDACIJE: učvršćivanje stečene još uvijek nestabilne težine, sprijećava učestali nagon tijela da vrati izgubljene kilograme nakon brzog gubitka, ovo razdoblja  traje točno 10 dana po izgubljenom kilogramu.

Posljednja faza u dukan dijeti:

FAZA KONAČNE STABILIZACIJE: dugoročna stabilizacija uvjetovana s tri siguronosne mjere koje su obavezne i striktne ali efikasne, kako bi se zadržala postignuta težina i provode se doživotno;
*jedan fiksni dan se prakticira Faza napada, a to će biti proteinski četvrtak
*nema korištenja liftova
*uzimati tri jušne žlice zobenih mekinja
Svaka od ovih dijeta ima svoj način djelovanja i misiju koju treba izvršiti, ali sve četiri crpe snagu i učinkovitost iz proteina.

 

Dukan dijeta recepti za prvu fazu, uputstva u dukan dijeti i faze dukan dijete

Dukan dijeta: FAZA NAPADA , dijeta čistih proteina

Prije provođenja Dukan dijete treba razmisliti koja je vaša idealna težina i prema tome provoditi ovu fazu. Traje onoliko koliko kilograma se želi izgubiti:
         do 4,5 kg – 2 dana
         do    9  kg – 3 dana
         do   18 kg – 5 dana
         od   18 kg na više – 7 dana, maximalno 10 dana
Izračun idealne težine možete dobiti na http://www.dukandiet.co.uk/

Tjekom Faze napada može se koristiti 11 kategorija hrane i dodataka i to kada god želite, koliko god želite, bez bilo kakvih ograničenja i međusobno ih kombinirajući.

Pogledajte popis:

Meso sa malo masnoća; teletina, govedina, konjetina, na grilu ili pečeno bez masnoća
Sve vrste peradi; piletina, puretina osim guske i patke, ali bez kože
Sve vrste ribe; plave i bijele, svježa, smrznuta i iz konzerve, ali bez ulja (najbolje pripremiti bez dodataka    masnoća, s limunom i travama pečenjem, kuhanjem na pari ili pečenjem u foliji
Sve vrste morskih plodova; rakovica, kozice, jastog, škampi, dagnje, kamenice
Iznutrice; teleća, goveđa i od peradi, bubrezi i jetrica i samo vrh goveđeg i telećeg jezika
Nemasne šunke, pureći i pileći naresci
Nemasni mliječni proizvodi
Jaja ( kuhana,u omletu, poširana bez ulja i li maslaca) preporučena konzumacija je tri ili četiri žumanjka tjedno, a bjelanjka bez ograničenja
Biljni proteini ( dolaze iz soje i pšenice , tofu, seitan )
Pogačica od zobenih mekinja ili jednu i pol žlicu zobenih mekinja u mlijeku ili jogurtu
Litra i pol vode; izvorska, lagano gazirana

Dodaci: čaj, kava, ocat, začinsko bilje, limun, kiseli krastavci, sol i senf u doziranim količinama

20 minuta pješačenja dnevno

Savjeti za Fazu napada u dukan dijeti: Jedite kada god želite i koliko god želite, nemojte preskakati obroke  i jedite prije nego što se pojavi glad. Pijte tjekom svakog obroka i vodite brigu da uvijek imate dovoljno dozvoljenih namirnica na raspolaganju potrebnih za dijetu.
Nikako ne smijete propustiti dozu jedne i pol žlice zobenih mekinja dnevno i 20 minutnu šetnju.
U prva dva dana mogući je osjećaj laganog umora pa je potrebno izbjegavati bilo kakve veće napore, no naviku laganog gimnasticiranja, plivanja ili džogiranja ne treba prekidati.
Nakon trećeg dana umor prestaje.  Da bi se ublažio malo jači zadah iz usta i osjećaj suhoće , pijte što više tekućine. Pijte dovoljno vode koja je odgoovna i za mokrenje ali i za hidratizaciju i omekšavanje stolice i pozitivo utječe na probavu.
U slučaju izostanka stolice, dodajte jednu žličicu pšeničnih mekinja u pogačice o zobenih mekinja ili u mliječne proizvode, ili na kraju obroka uzmite jednu žlicu parafinskog ulja.

 

Dukan dijeta: FAZA PLOVIDBE , Proteinska dijeta  + povrće

Dukan dijeta se sastoji od dvije dijete koje se izmjenjuju i to: proteinska dijeta + povrće i dijeta čistih proteina i tako sve dok se ne postigne željena težina.
Ovo je najsnažnija faza i od najveće strateške važnosti u periodu mršavljenja.
Ritam izmjenjivanja ovih dijeta nije uniformiran, ali preporuča se  izmjenjivanje jedan dan čistih proteina i jedan dan proteinske djete sa povrćem.
Znači za dukan dijetu, potrebno je zadržati sve proteinske namirnice iz Faze napadai dodati sve vrste sirovog ili kuhanog povrća, bez ograničenja količina i vremana konzumiranja sa bilo kojim kombinacijama.

Dozvoljene namirnice u dukan dijeti su: rajčice, krastavci, rotkvica, špinat, šparoge, poriluk, mahune, kupus,šampinoni, celer, komorač, sve vrste salata, blitva, endivija, patliđan, tikvice, paprika, mrkva, cikla, šampinjoni.
Zabranjene namirnice u dukan dijeti su: krumpir, riža, kukuruz, grašak, slanutak, bob, leća, grah, avokado.
Dozvoljene namirnice je najbolje konzumirati sirove ili pripremiti kuhano u vodi ili na pari kako bi se sačuvalo što više vitamina. Osim toga, može se pripremiti u pećnici u umaku od pečenja mesa ili ribe, no bez umaka na bazi bilo kojeg ulja.

Savjeti za Fazu plovidbe dukan dijete:  izmjenjujte jedan dan fazu čistih proteina sa jednim danom proteina  sa povrćem. Jedite kada želite, u kombinaciji koja vam odgovara i koliko želite.
Sa ovim izmjenama dolazi do smanjenog ritma gubitka kilograma ali nemojte se brinuti jer će se tjelesna masa smanjivati postepeno, padajući uz čiste proteine i stagnirajući s povrćem i na kraju dovesti do željene težine.
Obaveno pješačiti 30 minuta, kod stagnacije rezultata prijeći na 60 minuta pješačenja tjekom četiri dana kako bi se razbila stagnacija.
U Fazi plovidbe dukan dijete zobene mekinje treba konzumirati u dozama od dvije žlice dnevno .
I na kraju, Faza plovidbe  nije završetak dijete, jer preostaju još dvije faze koje osiguravaju održavanje te težine na duge staze.

Dukan dijeta: FAZA KONSOLIDACIJE , postignute težine

Trajanje Faze konsolidacije u dukan dijeti računa se na bazi izgubljenih kilograma; 10 dana po kilogramu. Dakle,broj izgubljenih kilograma pomnožite sa 10 i dobijete broj dana koji morate proći kroz ovu fazu.

Na sada već dobro poznatoj bazi proteina i povrća, bez količinskog ograničenja , bilo kada i u omjerima i kombinacijama koje vam odogovraju, faza konsolidacije će uvrstiti novu hranu u vašu svakodnevicu.
Tjekom trajanja konsolidacijske faze dozvoljeno je uzimati:

Proteinske namirnice faze napada
Povrće faze plovidbe dukanove dijete
1 porcija voća dnevno ( izbjegavati  banane, grožđe , trešanje, orašaste plodove i suho voće )
2 kriške  tamnog kruha dnevno
40 g nemasnog  sira; Gauda, Tilzit, Edamac
Janjeći but i svinjski biftek, lungić do dva puta tjedno
Dvije porcije škrobnih porcija tjedno; tjestenina, riža, palenta, krumpir, leća ali izbjegavajte dodavanje  masnoće za pripremanje jela
2 žlice zobenih meknja
25 minuta hodanja dnevno
2 nagradna obroka tjedno, kada se može konzumirati bilo koja namirnica, pogotovo ona koja vam najviše nedostaje u djeti. Ali, nikada ne konzumirajte dvaput isto jelo i ne uzastopce prakticirati dva nagradna obroka. Dva obroka uključuju pojedinačno; jedno prejelo,  jedan desert ili jednu čašu vina, jedan aperitiv, sir ali samo jedanput.

 

Dok jedete, mislite na to što jedete, jedite sporo i koncentrirajte se na ono što imate u ustima, jer ovaj obrok ima cilj pružiti vam dozu prehrambenog užitka bez osjećaja grižnje savjesti.

 

Obavezan i neizostavan , tjedno jedan dan čistih proteina ( faza napada ), najbolje u četvrtak!

 

Savjeti za Fazu konsolidacije dukan dijete: 

Nakon što je završio zadnji dan Faze plovidbe dukan dijetei na vagi vidite postignutu težinu, želite zadržati tu težinu,  a to je moguće samo ako ju pripitomite uz minimalan napor potreban za njeno održavanje. Dakle, još nije konačno riješen problem suvišnih kilograma, jer  je organizam još pod utjecajem restrikcija dukan dijete i samo čeka priliku napraviti nove zalihe. Nakon dobro vođene dijete, nakon postignute željene težine treba biti najoprezniji jer kada smo zadovoljni postignutim rezultatima, postoji mogućnost popuštanja i ponovnog vraćanja starim navikama i to je naćešći razlog brzog debljanja. Upravo Faza konsolidacije dukan dijete postignute težine pomaže da se to ne dogodi i to je faza koja se ne smije zanemariti.

 

Dukan dijeta pravila, općenito

Hrana nije samo izvor kalorija. Ona može biti i lijek , može smanjiti prekomjernu masnu masu i rizik od kroničnih bolesti i može usporiti starenje i povećati metalne i fizičke sposobnosti.
Prije dijete trebali bi se zapitati: Što u stvari znamo o glavnim sastojcima hrane i njihovom djelovanju?
Trebamo znati da su glavni sastojci hrane tri makronutrijenta: ugljikohidrati , masnoće i proteini.
Ugljikohidrate dijelimo na povoljne i manje povoljne.
Povoljne su oni koji su siromašni kalorijima, a bogati mikronutrijentima kao što su vitamini, minerali i vlakna i u tu skupinu pripadaju lisnato povrće i većina voća, a od žitarica jedino zob.
Manje povoljni su krumpiri, šećer,ž itarice i prerađevine žitarica, kruh i tjestenina, jer sadrže puno kalorija u malom volumenu ,a siromašni su mikronutrijentima.
Ako u obroku uzmemo previše ugljikohidrata, naglo će porasti šećer u krvi što izaziva nagli porast inzulina koji će pak naglo sniziti šećer u krvi odnosno dovesti do hipoglikemije.
Hipoglikemija, nizak šećer u krvi znači glad, gubitak koncetracije, pospanost i mrzovolju.
Ugljikohidrati potiču sekreciju inzulina koja omogućava proizvodnu i skladištenje masnoća  i to je glavni razlog debljanja, visok inzulin i višak ugljikohidrata.

Masnoće su najveći neprijatelj i problem svakoga tko želi smršavjeti  jer predstavlja koncentrirani oblik uskladićeten energije. Dva su glavna izvora masnoća, biljnog i životinjskog podrijetla.
Masnoće biljnog podrijetla pronalazimo u ulju i uljnim proizvodima. Iako maslinovo i suncokretovo ulje imaju dokazane nutritivne kvalitete i štite funkciju srca i krvnih žila, sva imaju jednaku kaloričnu vrijednost  i zabranjena su tjekom dijeta mršavljenja.
Masnoće životinjskog podrijetla imamo u slaninini, svinjskoj masti, velikom udjelu u suhomesnatim proizvodma kao što su paštete i salame. Zatim ih imamo u janjetini, guski, patki, dok su govedina i teletina puno manje masni. U grupi riba, najveći izvor masti je plava riba; sardine, inćuni, tunjevina, skuša i haringa. Masnoće životinjskog podrijetla kao što su maslac, masni sirevi i mesni proizvodi zbog velikih količina masnih kiselina i kolesterola  potencijalna su opasnost za srce.
Namirnice bogate masnoćama samo djelomično smanjuju apetit i rijetko se same konzumiraju, što u kombinaciji sa ostalim proizvodima uvelike povećava kalorijski unos.

Proteini ili bjelančevine su treća skupina glavnog sastojka hrane.
Najkvalitetnije proteine dobivamo iz ribe, osobito bijele ribe, raži , bakalara i oslića. Tunjevina, loslos, skuša i sardina nešto su masnije ali su isto dobar izvor proteina.
Kozice ,rakovi, škampi i ostali plodovi mora, bez područja i oklopa oko glave su nemasni i bogati proteinima.
Dvljač, prirodno uzgojena nemasna govedine bez pržolice, rebara i svih djelova za pirjanje, teletina za grill, meso peradi,osim guske i patke također su bogati proteinima, naročito puretina i bijelo meso piletine.
Nemasni mliječni proizvodibogati su proteinima. Ina kraju , jaja. Konzumaciju žumanjka koji je mješavina kolesterola i drugi masnoća treba limitirati, dok je bjelanjak najčišći i najkompletniji poznati protein.
Potreba za proteinima ovisi o mišićnoj masi i stupnju tjelesne aktivnosti. Ukoliko ih unesemo premalo, tjelo ih pronlazi u strukturnim proteinima i dolazi do razgradnje mišića, a posljedica je umor i bol u mišićima. Ukoliko ih unesemo previše stimulira se lučenje inzulina i višak se pretvara u masnoću i sprema u masne stanice.
Proteini su jedini vitalni i nužni hranjivi sastojak svakog obroka. Čisti proteini smanjuju apetit, suzbijaju napuhanost i zadržavanje vode, povećavaju otpor organizma i omogućavaju mršavljenej bez gubitka mišića .
Sve četiri faze Dukan dijete crpe snagu i učinkovitost iz proteina.

 

Dukan dijeta: FAZA  STABILIZACIJE

Za provedbu ove faze dovoljno je : usvojiti prehrambene navike faze konsolidacije.

Vraćate se normalnom načinu prehrane  i jedete sve što poželite, 6 od 7 dana u tjednu koristeći kao bazu Fazu konsolidacije ( konzumirate sve proteinske namirnice, puno povrća, jedna porcije voća dnevno, dvije kriške integralnog kruha, 40 g sira, dvije porcije škrobnih proizvoda tjedno , piti 2 litre vode, dva nagradna obroka tjedno i hodati 25 min dnevno ).

    Obavezan proteinski dan, četvrtak , doživotno
    Liftovi za vas više ne postoje
    Konzumirati 3 žlice zobenih mekinja dnevno, doživotno

Ukoliko se zanemari  samo jedna od ovih mjera, riskira se slabljenje kontrole nad težinom, a napuštanje svih mjera znači sigurno vraćanje izgubljene težine.
Usvajanjem Faze stabilizacije izgubljena težina i smanjena tjelesna masa postaju trajna vrijednost.

Proteinski četvrtak - namirnice:
Nemasna mesa: konjetina, teletina s djelovima za gril i odrezak, zatim dobro pečeni biftek, mljevena mesa sa 5% masnoća
Riba i morski plodovi: bijela riba,losos, grdobina, oslić, rakovi, kozice, kamenice, dagnje
Perad:  osim patke i guske, piletina (osim krilca,gornjrg djela batka i trtice ), puretina
Jaja:  ne pretjerivati , najbolje odstraniti žumanjak i konzumirati bjelanjak koliko želite
Nemasni mječni proizvodi: svježi sir
Voda: dvije litre vode dnevno
Sol i senf u minimalnim količinama, dok su ocat, papar, aromatične tvari i sve vrste začina mogući.

 

DUKAN DIJETA RECEPTI I JELOVNIK

 


Dukanove pogačice od zobenih mekinja

U zdjelicu stavite jednu i pol žlicu zobenih mekinja, dodajte žlicu i pol svježeg sira ili jogurta, jedno jaje  ( ili samo bjelanak) i malo soli po želji i sve dobro promješajte.
Na silikonsku tavu, prethodno nauljenu i obrisanu papirnatim ručnikom, stavite malo tog tjesta i pecite 2-3 minute sa svake strane.
Ogačice možete čuvati u kutijici do tjedan dana, u hladnjaku.

 


Goveđe pečenje

Goveđi file staviti peći u prethodno zarijanu pečnicu. Peči 45 minuta za svakih pola kilogram mesa na 240 °C. Na kraju pečenja govedinu posoliti.

 

Ražnjići od goveđih filea

Oko 400 gr goveđeg filea narežite a komade i nanižite na ražnjiće s komadima luka,majčine dušice i lovorom. Možete dodati komade rajčica i paprika ( ali ih u fazi napada ne pojesti )


Biftek u umaku od papra

Goveđi odrezak stavite pržiti u posudu sa neprijanjajućim dnom. Kada je gotov, prekrijte ga grubo izmrvljenim paprom. Za to vrijeme lagano zagrijte pola jogurta sa žličicom parafinskog ulja, poparite i polovicu smjese prelijte preko vrućeg bifteka, a dugu polovicu nakon par minuta.


Pečenje od mljevene govedine

U posudi izlijte tri nemasna tekuća jogurta, dodajte dva jaja i sve istucite. U sve to dodajte sol, papar i naribani luk. Dobivenu smjesu umješajte zajedno sa 1,2 kg mljevene govedine.
Protvan pripremite tako da ga premažete uljem i posipate brašnom i stavite u njega polovicu smjese.
Dva tvrdo kuhana jaja nasjeckajte na šnite, rasporedite po smjesi i tek tada dodajte drugu polovicu smjese preko toga.
Pecite u zagrijanoj pečnici na 180°C otprilike jedan sat. Može se jesti i toplo i hladno.


Teleći odrezak

U posudu sa neprijanjajućim dnom stavite sitno nasjeckani luk i kocku juhe razrijeđenu sa malo vode. Sve neka se lagano prži dok ne bude karamelizirano. Teleći odrezak stavite na prženi luk i prežite sa svake strane otprilike 10-ak minuta.
Na kraju, izvadite luk i još malo ostavite da se odrezak pirja u svom soku.


Teleći kruh

1žlicu crvenog ribiza sameljite u mlincu za papar i tako samljevene bobice pomješajte zajedno sa soli, paprom i sa 4  istučena jaja.
U sve to dodajte 500 gr mljevene šunke bez masti i 100 gr mljevene teletine i dobro izmješajte. Sa malo ulja premažite kalup, pobrašnite i raširite smjesu po kalupu.
Pecite u zarijanoj pećnici na 160°C sat vremena.


Ražnjići od bubrega i srca

Oko 400 gr ujednačene mješavine telećeg ili janjećeg bubrega ili srca isjeckajte na komadiće i nanižite na ražnjiće s kriškama luka, lovorom i timijanom.


Nabujak od piletine

Bijelo pileće meso nasjeckajte, dodajte sol, papar i začinsko bilje.
Zagrijte malu šalicu obranog mlijeka i njime zalijte dva sirova žumanjka i sve dobro izmješajte sa nasjeckanom piletinom. Istucite bjelanjak u snijeg i njega lagano  i ne puno pomješajte sa smjesom. Pecite u pećnici oko pola sata na srednjoj temperaturi.

 

Kraljevska orada

Očišćenu i opranu oradu stavite u posudu za pećenje zajedno sa lukom narezanim na ploške. Kilogram dagnjidobro ostruganih dagnji stavite u vruću tavu da se otvore. Kada se dagnje otvore, odlijte sok od njih, dodajte mu malo limuna, procijedite sve kroz cjediljku pa dio prelijte po oradi.
Oradu popaprite i savite peći u pećnicu na 230°C oko 30 minuta. Pet minuta prije kraja pečenja dodatje očišćene dagnje i zalijte ostatkom soka od školki i vratite jo malu u pećnicu.


Orada s roštilja

Oradu očistite, operite i dobro posušite. Stavite u nju nadjev od začinskog bilja, estragona i sjeckanog luka. Začinite ju paprom i možte ju peći na roštilju ili u pećnici oko 45 minuta, sve dok joj koža ne poprimi zlatnu boju.Na kraju ju malo posolite.


Losos pečen u foliji

Komad lososa stavite na foliju, pospite koprom, zalijte limunovim sokom, poslolite i popaprite. Možeteve dodati kriške luka i isjeckani poriluk. Sve zamotajte u aluminijsku foliju i pecite u zagrijanoj pećnici na 190°C ne dulje od 10 minuta.


Losos zapečen s jedne strane

Poteban vam je komad lososa sa kožom. Stavite ga peći na pleh obložen aluminijskom folijom , na gornju rešetku u pećnici tako da je koža, koju ste prethodno posuli krupnom soli bude okrenuta od grijača.
Pecite sve dok se sol ne otopi u sok i dok koža ne postane hrskava i smeđa. Tada je dio odreska uz kožu pećen i narančaste boje, dok donji dio nije pećen, mlak je , ružićast i mekan.
Izvadite odrezak iz pećnice, odstranite krupnu sol ukoliko je još mjestimice ima, te ga poslužite tako da koža bude okrenuta prema tanjuru.


Marinirane dagnje

Danje moraju biti svježe, teške i srednje veličine, ostrugane i oprane u nekoliko voda.
U lonac stavite jednu čašu vode, dvije žlice octa, isjeckani luk, peršin, majčinu dušicu, lovor, papar, malo češnjaka i oprane dagnje.
Lonac stavite na jaku vatru i kada se školjke otvore, dagnje su kuhane. Možete ih poslužiti na tanjuru sa umakom u kojem su se kuhale. Umak posolite nakon kuhanja.


Pečene dagnje

Očistite i pripremite oko 2 kg dagnji. Stavite ih kuhati u bijelo suho vino, na jaku vatru. Kada se školjke otvore, dagnje su kuhane. Procijedite ih i mlake pomiješajte sa jednom velikom žlicom svježeg polumasnog sira, peršinom, paprom i soli. Sve  stavit eu pećnicu na 230°C.


Kajgana

U posudu stavite malo mlijeka, posolite, popaprite i stavite na vatru. Neprestano mješajući izlijte jaja na mlijeko.
Za pobolšanje okusa jajima možete dodati nekoliko isjeckanih kozica ili komadića jetrica od peradi ili vrhove šparoga.

NEWS3 ADLINK

DIJETE.INFO


DIJETA INFO

Objavljeno  20.10.2016.

DIJETA

O STRANICI: O nama: U najboljoj namjeri prikupili smo informacije o dijetama sa raznih strana i saželi ih u nekoliko stranica u kojima su opisane osnove dijeta. Stranice služe u informativne svrhe, a želite li primjeniti bilo koju dijetu u svome životu, prikupite još više informacija sa raznih strana, uključite se u forume, pročitajte knjige o raznim dijetama pa tek tada odlučite jeli dukan dijeta ono što Vam je potrebno kako bi smršavili. Hvala Vam.... ... Svi tekstovi na webstranici su informativne prirode. Prije, u toku i nakon svake dijete, potrebno je posavjetovati se sa doktorom.

MRŠAVITI JE LAKO

2000 - DIJETE.INFO.

Mi koristimo kolačiće kako bi vam najbolje iskustvo na našim stranicama. Kolačići su datoteke pohranjene u vašem pregledniku i koristi većina web stranice kako bi personalizirati web iskustvo. Nastavljajući koristiti našu web stranicu bez promjene postavki, pristajete na naše korištenje kolačića.